пʼятниця, 6 січня 2023 р.

Освітяни навчаються медіаграмотності

Сьогодні школярі значну частину наукової, світоглядної та морально-естетичної інформації черпають із ЗМІ, зокрема, з Інтернету. Сучасні  діти інколи обізнані з новітніми інформаційними технологіями більше за своїх учителів. Саме тому медіаосвіта педагогічної спільноти надзвичайно важлива. Актуальним є вміння освітянина користуватися матеріалом медіапростору.

         Медіаосвіта виконує важливу функцію у вихованні учнівської молоді, формуванні української ідентичності, тому  й вагомою є підготовка  медіа та інформаційно грамотного педагога, який здійснює професійну діяльність із застосуванням медіатехнологій, уміє критично мислити.

         Саме цим питанням і був присвячений цикл вебінарів «Медіаграмотність для освітян: практичні навички», проведений 03-05 січня 2023 року вчителем української мови та літератури вищої кваліфікаційної категорії, старшим учителем Лубенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  №2 Оксаною Мастаєвою  - учасником Проєкту « Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність «, який реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).  40  учителів української мови і літератури та зарубіжної літератури закладів загальної середньої освіти Лубенської ТГ долучилися до вебінарів.

         Медіа та їх вплив на суспільство, інфогігієна сучасного педагога: правила безпечного користування гаджетами й соціальними мережами, «підводні камені»  дистанційного навчання, як їх уникнути, як розрізнити фейк від справжніх фактів, вплив засобів масової інформації на нашу свідомість, розвінчування маніпуляцій та мови ворожнечі на уроках гуманітарних дисциплін, методичні рекомендації й поради щодо використання сервісних програм ZOOM  та  Google Meet – далеко не весь перелік питань, проаналізованих Оксаною Василівною.

         Виступи спікера супроводжувалися змістовним презентаційним матеріалом.

         Учасники вебінарів удосконалювали компетентності з медіаграмотності ( розуміння впливу ЗМІ на суспільство, орієнтування в медіасередовищі, пошук і обробка інформації, створення контенту, участь у соціальних мережах, досягнення цілей за допомогою засобів масової інформації тощо). Навчання освітян  допоможе здобувачам освіти набути навичок критичного сприймання інформації й усвідомити цінність високоякісного інформаційного продукту.

         Центр професійного розвитку педагогічних працівників висловлює глибоку вдячність Оксані Мастаєвій за високий науково-методичний рівень проведення вебінарів і бажає нових творчих знахідок  у забезпеченні якісної освіти  для всіх учасників освітнього процесу.

 






         Директор ЦПРПП                                           Надія СІЧКАР 

Немає коментарів:

Дописати коментар